ΑΠΟΨΕΙΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ STOXASTIS1963

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

1η ΣΥΝΕΧΕΙΑ (Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε )


Όπως αναφέρθηκε στις  4-3-2017 στην αρχική δημοσίευση (Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε), ακολουθούν οι επόμενες συνέχειες. 
θα υπενθυμίζονται, με κάθε νέα δημοσιοποίηση, οι προηγούμενες

1. Αρχική.  Τι πρέπει να γνωρίζουμε.        4-3-2017
2.  1η  συνέχεια  ......................                 5-3-2017


ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΩΝ
Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΑΤΟ
    Ημερομηνία Υπογραφής 
    28 Αυγούστου 1952 στο Παρίσι.

    Συμβαλλόμενα Μέρη 
    Όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εκτός του Καναδά, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

    Σκοπός:
    Να προσδιορίσει το νομικό καθεστώς των Στρατηγείων ΝΑΤΟ και του προσωπικού που ανήκει σ’ αυτά.
    
    Κυριότερα  Αρθρα:
    ΄Αρθρο 3 : «α. Δύναμη εννοείται το προσωπικό που υπηρετεί στο Συμμαχικό Στρατηγείο Ξηράς, Θαλάσσης ή Αέρος ενός κράτους - μέλους.  β. Πολιτικό εννοείται το προσωπικό που είναι ιδιώτες και δεν είναι υπήκοοι μή μέλους - κράτους ούτε υπήκοοι ή κανονικοί κάτοικοι του φιλοξενούντος κράτους, και που επιτελούν μέρος του Συμμαχικού Στρατηγείου ή Στρατ. Υπηρεσίας ενός κράτους μέλους, ή ανήκουν σε κατηγορία προσωπικού στην υπηρεσία του Συμμαχικού Στρατηγείου, όπως αυτή καθορίζεται από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο».
    
΄Αρθρο 8 : «Τα Στρατηγεία αυτά στη πράξη απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς, στις καταναλώσεις αγαθών που γίνονται για το κοινό αμυντικό συμφέρον και για αποκλειστική ατομική τους χρήση».
   
 ΄Αρθρο 11 : «Κανένα μέτρο δεν μπορεί να ληφθεί εναντίον του Συμμαχικού Στρατηγείου, σε ότι αφορά την περιουσία του και τα κεφάλαιά του». 
  
  ΄Αρθρο 13 : «Τα Αρχεία και άλλα επίσημα ντοκουμέντα των Συμμαχικών Στρατηγείων είναι Απαραβίαστα».
    Παρατήρηση 
    Το Πρωτόκολλο των Παρισίων μαζί με την προηγούμενη Συμφωνία SOFA, επικυρώθηκε από την Ελλάδα με τον Νόμο 2799/1954 (Εφημερίδα Κυβερνήσεως 8 Απρ. 1954).

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ (ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΤΑΒΑΣ)

Ημερομηνία Υπογραφής :
20 Σεπτεμβρίου 1951. Τέθηκε σε ισχύ την 18 Μαίου 1954.

Συμβαλλόμενα Μέρη :
΄Ολα τα κράτη - μέλη ΝΑΤΟ εκτός από την Ισπανία.

Σκοπός :
Να προσδιορίσει το νομικό καθεστώς του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, των κατωτέρων του κλιμακίων και του Διεθνούς Επιτελείου.

Κυριότερα Άρθρα : 
΄Αρθρο 17 : «Οι κατηγορίες των επίσημων του ΝΑΤΟ για τους οποίους θα ισχύουν τα άρθρα 18 και 20 θα συμφωνηθούν μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου και το καθένα από τα ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη».

΄Αρθρο 18 : «Επίσημοι του ΝΑΤΟ, όπως συμφωνήθηκαν στη βάση του άρθρου 17, θα : α. Έχουν το δικαίωμα να εισάγουν την επίπλωσή τους και άλλα χρειώδη, στο χώρο της δουλειάς τους κατά την πρώτη άφιξή τους και κατά την αναχώρησή τους, χωρίς δασμούς. β. ΄Εχουν το δικαίωμα να εισάγουν τα αυτοκίνητά τους για προσωπική χρήση και να τα επανεξάγουν, χωρίς δασμούς».
΄Αρθρο 20 : «Πέραν των ανωτέρω προνομίων, ο Γραμματέας του Οργανισμού, ο Συντονιστής της Αμυντικής Παραγωγής και άλλα επίσημα μέλη, όπως συμφωνούνται μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κρατών - μελών, θα απολαμβάνουν προνομίων και ασυλιών, όπως συμβαίνει και με το διπλωματικό προσωπικό ανάλογου βαθμού».

΄Αρθρο 23 : «Τα προβλεπόμενα από τα παραπάνω άρθρα για την ασυλία και τα προνόμια, δεν χρειάζονται την έγκριση των κρατών στα οποία ανήκουν οι επίσημοι, εκτός : α. Την ασυλία σχετικά με πράξεις και λόγια ή γραπτά που έγιναν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων στον Οργανισμό. β. Το απαραβίαστο για όλα τα έγγραφα και ντοκουμέντα σχετικά με την εργασία τους στον Οργανισμό.  γ. Ευκολίες και περιορισμούς στο συνάλλαγμα που είναι αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων τους». 

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΌ ΔΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ημερομηνία :
8 Μαρτίου και 19 Απριλίου 1958.

Συμβαλλόμενα Μέρη :
      Η Ελλάδα και ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στην Ευρώπη (SACEUR).

Σκοπός : 
Να εξαιρέσει τα Νατοϊκά Επιτελεία στην Ελλάδα από φόρους και άλλους δασμούς σε εισαγόμενα είδη για τον σκοπό της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας των Επιτελείων.

Κυριότερα ΄Αρθρα : 
΄Αρθρο 1 : « ΄Ολες οι μηχανές, τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία και άλλα απαραίτητα υλικά ή εφόδια, περιλαμβανομένων των λιπαντικών, που εισάγονται στην Ελλάδα και σκοπεύουν στην κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων των Νατοικών Επιτελείων, εξαιρούνται των φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων (περιλαμβανομένου του χαρτοσήμου), που επιβάλλονται κατά τον χρόνο της εισαγωγής, προς όφελος του κράτους ή τρίτου μέρους». 

΄Αρθρο 2 : «Συμβαλλόμενοι, ανεφοδιαστές και χορηγοί και οι με αυτούς τρίτοι συμβαλλόμενοι, εξαιρούνται, σχετικά με τα υλικά που αγοράζονται απ’ αυτές για τις Νατοϊκές εγκαταστάσεις, από τον Φόρο Κύκλου Εργασιών που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν σύμφωνα με το νόμο 660/1937 και το Β.Δ. 1 Φεβρουαρίου 1951, όπως επίσης και από τα βάρη χαρτοσήμου που περιγράφονται στο άρθρο 15 του Κώδικα Χαρτοσήμου ».

΄Αρθρο 3 : «Οι όροι δασμοί, φόροι και άλλα βάρη δεν αναφέρονται στις υποχρεώσεις πληρωμών για προσφερθείσες υπηρεσίες».

΄Αρθρο 4 : « Η παρούσα συμφωνία θα έχει αναδρομική ισχύ από 1 Νοεμβρίου 1952».

Παρατήρηση : 
Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται σε επιστολή της 8 Μαρτίου 1958 από την μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ προς Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).
Ο SACEUR με απαντητική επιστολή του την 19 Απριλίου 1958 αποδέχθηκε το περιεχόμενό της.


                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: