ΑΠΟΨΕΙΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ STOXASTIS1963

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

2η ΣΥΝΕΧΕΙΑ (Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε )

Όπως αναφέρθηκε στις  4-3-2017 στην αρχική δημοσίευση (Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε), ακολουθούν οι επόμενες συνέχειες. 
θα υπενθυμίζονται, με κάθε νέα δημοσιοποίηση, οι προηγούμενες.

1. Αρχική.  "Τι πρέπει να γνωρίζουμε".        4-3-2017
2.  1η  συνέχεια  ......................                       5-3-2017
3.  2η  συνέχεια........................                       6-3-2017


ΒAΛKANΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ
Αποτέλεσμα εικόνας για Βαλκανικο συμφωνο Ημερομηνία  Υπογραφής :
9 Αυγ 1954 στο Βελιγράδι. ΄Αρχισε να ισχύει 21 Μαι 1955.

Συμβαλλόμενα Μέρη :
Ελλάδα, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία

Επιδιωκόμενοι Σκοποί :
Ενώνει τα κράτη - μέλη σε μια αμυντική στρατιωτική συμμαχία. Επίσης ωθεί σε κοινές προσπάθειες στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Κυριότερα ΄Αρθρα :
΄Αρθρο ΙΙ : «Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, ότι ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων μελών σε οποιοδήποτε τμήμα του εδάφους του θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων, και τα συμβαλλόμενα μέρη ασκώντας το δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσουν ατομικά και συλλογικά το μέλος ή τα μέλη που δέχθηκαν επίθεση , παίρνοντας αμέσως, μετά από κοινή συμφωνία, όλα τα μέτρα , περιλαμβανομένης της χρήσης ενόπλου δύναμης, τα οποία θεωρούν αναγκαία για αποτελεσματική άμυνα».

΄Αρθρο ΙV :  Ιδρύει Διαρκές Συμβούλιο,  που συνεργάζεται με τα Γεν. Επιτελεία των κρατών - μελών σε θέματα κοινής Αμύνης.

΄Αρθρο Χ : «Τα προβλεπόμενα από το Σύμφωνο αυτό δεν μειώνουν κατ’ ουδένα τρόπο, ούτε εμποδίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Ελλάδος και Τουρκίας, όπως αυτά απορρέουν από το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ της 4 Απρ 1949, στο οποίο είναι συμβαλλόμενα μέρη».

Παρατήρηση
Μετά και τα γεγονότα που ακολούθησαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας,το σύμφωνο ατονεί. 


 ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ                
Αποτέλεσμα εικόνας για συνθήκη λωζάνης Αποτέλεσμα εικόνας για συνθήκη λωζάνης

Ημερομηνία Υπογραφής :
24 Ιουλίου 1923 στη Λοζάννη.

Συμβαλλόμενα Μέρη :
Αγγλία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Τουρκία.

Σκοπός :
Συνθήκη Ειρήνης που αποκαθιστά σχέσεις φιλίας και εμπορίου με την Τουρκία, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ελληνοτουρκικό του 1921 - 23. 

Κυριότερα ΄Αρθρα
΄Αρθρα 2 και 3 : Οριοθετεί τα σύνορα της Τουρκίας με Ελλάδα, Βουλγαρία, Συρία και Ιράκ.

΄Αρθρο 5 : Συγκροτεί επιτροπή για να προσδιορίσει επί του εδάφους την οριογραμμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ακολουθώντας κατά το καλύτερο δυνατόν τις περιγραφές που δίνονται στη συνθήκη αυτή και λαμβάνοντας υπόψη τοπικούς περιορισμούς και άλλα οικονομικά ενδιαφέροντα. 

΄Αρθρο 12 : «Η απόφαση που πάρθηκε στις 13-2-1914 στη σύσκεψη του Λονδίνου, μετά από το άρθρο 5 της συνθήκης του Λονδίνου στις 17-30 Μαϊ 1913 και το άρθρο 15 της συνθήκης των Αθηνών στις 1-14 Νοεμβρίου 1913, και η οποία απόφαση κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση στις 13 Φεβρουαρίου 1914, σχετικά με την κυριαρχία της Ελλάδος πάνω στα νησιά της Ανατ. Μεσογείου εκτός ΄Ιμβρου , Τενέδου και Λαγουσών (νήσος Μαυριές ) και ειδικότερα τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη , Χίος, Σάμος και Ικαρία, επαναβεβαιούται .......... .... Εκτός εάν περιλαμβάνεται αντίθετη πρόβλεψη στην παρούσα συνθήκη , τα νησιά που βρίσκονται λιγότερο από τρία μίλια από την Ασιατική ακτή παραμένουν στη Τουρκική Κυριαρχία».

΄Αρθρο 13 : Θέτει μερικούς περιορισμούς σχετικά με την οχύρωση και το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων στα Ελληνικά νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία.
΄Αρθρο 14 : Λαμβάνει μέτρα για ειδικά θέματα των Τουρκικών νησιών ΄Ιμβρος και Τένεδος, όπως διοικητική οργάνωση από τοπικά στοιχεία που να εγγυάται τον γηγενή μη μουσουλμανικό πληθυσμό σε ότι αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία προσώπων και περιουσιών.

΄Αρθρο 15 : «Η Τουρκία αποκηρύσσει προς χάρη της Ιταλίας όλα τα δικαιώματά της και τους τίτλους της πάνω στα Δωδεκάνησα».

΄Αρθρο 20 : «Η Τουρκία με το άρθρο αυτό αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακηρύχθηκε από τη Βρετανική Κυβέρνηση την 15 Δεκ 1914».

΄Αρθρο 23 : «Τα συμβαλλόμενα μέρη, συμφωνούν και διακηρύττουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοίας στα Τουρκικά στενά, όπως περιγράφεται στη ξεχωριστή σύμβαση που υπογράφηκε την ίδια μέρα σχετικά με το καθεστώς των Στενών».
   
΄Αρθρα 30-45 : Αφορούν την προστασία και την επανεγκατάσταση των μειονοτήτων. 
                                                                      
      Σχόλια: 
Η Συνθήκη της Λοζάννης, ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας για ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά από πολλά χρόνια εχθροπραξιών. Η Τουρκία ανεγνώρισε την Ελληνική κυριαρχία πάνω στα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία, που είχαν απελευθερωθεί από τον Οθωμανικό ζυγό στο διάστημα μεταξύ 1878 και 1913. Η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία την Ανατολική Θράκη , τα νησιά ΄Ιμβρος και Τένεδος και παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της στη Σμύρνη στην Ανατολία, που της είχε παραχωρηθεί από την Οθωμανική Κυβέρνηση με την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920 - ποτέ δεν εφαρμόστηκε). Και οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανταλλάξουν τις Ελληνικές και Τουρκικές μειονότητες. Η συνθήκη αυτή της Λοζάννης είναι ακόμα σε ισχύ.
  
ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ (ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ)
Αποτέλεσμα εικόνας για συνθηκη ΣΤΕΝΏΝ Ημερομηνία Υπογραφής :
24  Ιουλίου 1923 στη Λοζάννη.

Συμβαλλόμενα Μέρη:
M.Βρεττανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία.

Σκοπός :
Να εγκαταστήσει διεθνή επιτροπή που να διαχειρίζεται τα Τουρκικά Στενά πριν από την συνθήκη του Μοντρέ.

Κυριότερα ΄Αρθρα :
΄Αρθρο 1 : «Τα υψηλά συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να αναγνωρίσουν και διακηρύξουν την αρχή της ελευθέρας διέλευσης και ναυσιπλοϊας δια θαλάσσης και αέρος στα Στενά - Δαρδανέλια, θάλασσα Μαρμαρά και Βόσπορος».

΄Αρθρο 2 : «Η διέλευση και ναυσιπλοϊα των εμπορικών πλοίων και αεροσκαφών και των πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στα Στενά στην ειρήνη και στο πόλεμο, από τούδε θα ρυθμίζεται από τα προβλεπόμενα στο επισυναπτόμενο παράρτημα». 

‘Αρθρο 4-9 : Αποστρατιωτικοποιεί τη ζώνη των Στενών, όπως επίσης τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος, ΄Ιμβρος, Τένεδος.

΄Αρθρο 10 : «Θα λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη Διεθνής Επιτροπή ονομαζόμενη Επιτροπή Στενών».

΄Αρθρο 16 : «Θα είναι καθήκον της Επιτροπής να εφαρμόζει ρυθμίσεις που θα κρίνει αυτή για την εκπλήρωση της αποστολής της».

Παράρτημα 1 : Εμπορικά πλοία και αεροπλάνα κρατών ουδέτερων έχουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοίας, νύχτα και μέρα. Αν η Τουρκία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση μπορεί να απαγορεύσει σε εχθρικά πλοία και αεροπλάνα να χρησιμοποιούν τα Στενά.

Παράρτημα 2 : Πολεμικά πλοία ουδέτερων κρατών έχουν πλήρη ελευθερία διέλευσης που υπόκειται σε περιορισμούς του τονάζ. Η Τουρκία μπορεί να απαγορεύσει σε εχθρικά πλοία να χρησιμοποιούν τα Στενά. Τα υποβρύχια πρέπει να διέρχονται σε ανάδυση και τα αεροπλάνα έχουν το δικαίωμα να υπερίπτανται σε ζώνη 5 χιλιομέτρων πλάτους.

Παρατήρηση 
Η Ελλάδα αποδεικνύει και υποστηρίζει ότι η συνθήκη της Λοζάννης αντικαταστάθηκε στο σύνολό της από την συνθήκη του Μοντρέ, όπως άλλωστε φαίνεται καθαρά στο προοίμιο της τελευταίας. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι μόνο το μέρος που αναφέρεται στην Επιτροπή των Στενών και στον εν γένει χειρισμό του θέματος των Στενών έχει αντικατασταθεί και ότι οι προβλέψεις για την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών του Αιγαίου είναι ακόμη σε ισχύ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: