ΑΠΟΨΕΙΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ STOXASTIS1963

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Τι πρέπει να Γνωρίζουμε...


  Οι καιροί το απαιτούν, όσον ποτέ άλλοτε ,  ο κάθε Έλληνας να γνωρίζει τις πράξεις, συμφωνίες και συνθήκες, που έχει υπογράψει η χώρα μας. Δεν πρέπει να επαφιέμεθα σε διάφορους αναρμόδιους, που σχολιάζουν θέματα , τα οποία δεν κατέχουν. Αφήνω στην "μπάντα"  ορισμένους σχολιαστές των ΜΜΕ , των οποίων οι τοποθετήσεις είτε από άγνοια είτε ηθελημένα απέχουν πολύ της πραγματικότητας.
Θα δημοσιεύω σε συνεχείς αυτοτελείς αναρτήσεις, αυτά που πρέπει να γνωρίζει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα.
Το όλον πόνημα είναι του συμμαθητού μου Υποσ/γου ε.α Γεωργίου Γκορέζη, ο οποίος με γνώμονα την ενημέρωση, ομαδοποιεί σε αυτοτελή κείμενα τις πράξεις, συμφωνίες και συνθήκες , που υπέγραψε η χώρα μας , όπως προαναφέρθηκα. 

Σύντομο βοιογραφικό.
Ο Γεώργιος Γκορέζης είναι Υποσ/γος ε.α, συγγραφέας, απόφοιτος της Σχολής Διοικήσεων και Επιτελών Αμερικής.
διετέλεσε Διευθυντής πληροφοριών στη Νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ (AFSOUTH)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Όλα τα αντίτυπα φέρουν την υπογραφή του συγγραφέα
Γιώργος Γκορέζης

Παραμυθία   0666-23322
Ιωάννα        0651-74242
Αθήνα           01-3413527



Αφιερώνεται
σ' αυτούς που αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν
για την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

   Ο Κλεμανσώ είχε δηλώσει : «Οι Συνθήκες είναι ένας τρόπος εξακολούθησης του πολέμου». Αυτό αποδεικνύεται και ιστορικά, αφού ανέκαθεν οι διατάξεις των Συνθηκών που υπογράφηκαν, και ιδίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιούργησαν νέο καθεστώς, δηλαδή προσαρτήσεις, ενσωματώσεις, παραχωρήσεις εδαφικών εκτάσεων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αμέσως μετά την υπογραφή δημιουργήθηκαν προστριβές, που πολλές φορές κατέληξαν σε ρήξη μεταξύ γειτονικών κρατών.
   Στο σύγγραμμα αυτό έχω περιλάβει Πράξεις – Συμφωνίες και Συνθήκες με τα σημαντικότερα άρθρα τους, αυτά που είναι σε ισχύ και τα έκρινα ουσιαστικά για τη Χώρα μας. Το περιβάλλον διεθνούς αστάθειας που χαρακτηρίζει την εποχή μας, όπως επίσης τα άλυτα διεθνή μας προβλήματα και οι χρονίζουσες διαφορές μας με την γείτονα χώρα, δίνουν το μέτρο της επικαιρότητας στην εργασία αυτή.
   Κατέβαλα προσπάθεια ώστε τα γεγονότα και οι Πράξεις – Συνθήκες να μη κρίνονται ιστορικά, ούτε να σχολιάζονται πολιτικά. Τα πολιτικά και διπλωματικά σχόλια αφορούν στους πολιτικούς που φέρουν την ευθύνη, η κρίση τους ανήκει στον αναγνώστη.
   Στόχος μου είναι να δώσω στο κοινό μια σύντομη εικόνα των Συνθηκών – Συμφωνιών – Συμβάσεων που αφορούν στην Ελλάδα, σήμερα μάλιστα που είναι περισσότερο από κάθε φορά αναγκαίο, αφού γίνεται πολλές φορές λόγος γι’ αυτές στον τύπο και τις συζητήσεις. Απ’ αυτή την άποψη νομίζω ότι το σύγγραμμα αυτό καλύπτει ένα κενό στην Ελληνική βιβλιογραφία.
   Η εργασία μου αυτή έχει πρακτική ωφέλεια σ’ ένα ευρύ σύνολο. Στο λαό, στους μαθητές, στους φοιτητές, στους επιστήμονες, ακόμη και στους διπλωμάτες, που δεν μπορούν να διατηρούν στη μνήμη τους λεπτομέρειες. Ιδιαίτερη αξία έχει γι’ αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική και την ιστορία. Οι πολιτικοί κρίνονται. Και η ιστορία διδάσκει. Πρέπει να διδάσκει, τουλάχιστον τους λαούς που θέλουν να ζήσουν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Α΄
ΣΥΜΦΩΝΑ  ΝΑΤΟ

ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ (ΝΑΤΟ)
Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΑΤΟ

Hμερομηνία Υπογραφής:      
4 Απριλίου 1949, στην Ουάσιγκτoν DC. Άρχισε να ισχύει την 24 Αυγούστου 1949. 
Συμβαλλόμενα Μέρη:Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισλανδία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Μ.Βρεττανία , Νορβηγία, ολανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα (1951), Τουρκία (1951), Δυτ.Γερμανία (1954), Ισπανία (1982)

.Σκοπός:
    Η στρατιωτική συμμαχία των συμβαλλομένων μερών και η προαγωγή της συνεργασίας τους στους λοιπούς μη στρατιωτικούς τομείς.

Κυριότερα ΄Αρθρα :
     ΄Αρθρο 2 : «Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ειρηνικών και φιλικών σχέσεων .......... θα επιδιώκουν την ειρηνική επίλυση των διεθνών οικονομικών διαφορών και θα ενθαρρύνουν την οικονομική μεταξύ τους συνεργασία».
  
 ΄Αρθρο 4 : «Τα συμβαλλόμενα μέρη, θα διαβουλεύονται μεταξύ τους οποτεδήποτε, κατά τη γνώμη μέρους ή μερών, η εσωτερική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια ενός απ’ αυτά απειλείται».

Αρθρο 5 : «Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων απ’ αυτούς στην Ευρώπη ή Βόρεια Αμερική, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων, και συνεπώς συμφωνούν ότι αν συμβεί μια τέτοια επίθεση, το κάθε μέρος ασκώντας το δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας του άρθρου 51 του χάρτου των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσει το μέρος ή τα μέρη που δέχθηκαν την επίθεση, παίρνοντας ατομικά, και σε συμφωνία με τα άλλα μέρη, τις ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες, περιλαμβανόμενης της χρήσης ένοπλης δύναμης, προς το σκοπό να επαναφέρουν και διατηρήσουν την ασφάλεια στη περιοχή του Βορείου Ατλαντικού»

΄Αρθρο 9 : «Τα συμβαλλόμενα μέρη θα εγκαθιδρύσουν Συμβούλιο, στο οποίο το κάθε μέρος θα αντιπροσωπεύεται, για να εξετάζει θέματα εφαρμογής του συμφώνου αυτού».
Πρωτόκολλο Προσχώρησης Ελλάδος και Τουρκίας, Αρθρο ΙΙ : «Για το σκοπό του άρθρου 5, ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από τα μέρη θεωρείται εκείνη που περιλαμβάνει επίθεση : ι. Στο έδαφος οποιουδήποτε από τα μέρη στην Ευρώπη ή Βόρεια Αμερική ...., στο έδαφος της Τουρκίας ή στα νησιά που ανήκουν στην δικαιοδοσία οποιουδήποτε μέρους στον Βόρειο Ατλαντικό βορείως του Τροπικού του Καρκίνου. ιι. Εναντίον 
δυνάμεων, πλοίων ή αεροσκαφών οποιουδήποτε μέρους, όταν ευρίσκονται μέσα ή πάνω από τα εδάφη τους ή σε οποιαδήποτε περιοχή στην Ευρώπη, ή στη Μεσόγειο, ή στη περιοχή του Βορείου Ατλαντικού βόρεια του Τροπικού του Καρκίνου». 
     
ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙ Α ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (SOFA)

Ημερομηνία Υπογραφής : 
19 Ιουνίου 1951 στο Λονδίνο.  Άρχισε να ισχύει την 23 Αυγούστου 1953.

Συμβαλλόμενα Μέρη :
Όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εκτός την Ισπανία και Ισλανδία.

Σκοπός :
Προσδιορίζει την νομική κατάσταση και υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτών ενός κράτους - μέλους που υπηρετούν στο έδαφος ενός άλλου μέλους - κράτους.

Κυριότερα ΄ Αρθρα :
΄Αρθρο ΙΙΙ «Σχετικά με τη συμμόρφωση με τη διαδικασία που ισχύει στο κράτος που δέχεται το προσωπικό και αφορά στην είσοδο και την αναχώρηση δυνάμεως ή μελών της, τα μέλη αυτά εξαιρούνται των κανονισμών διαβατηρίου, βίζας και επιθεωρήσεων μεταναστών κατά την είσοδο και έξοδό τους από το κράτος - μέλος».

΄Αρθρο VI : «Τα μέλη της δυνάμεως δύνανται να κατέχουν και να φέρουν όπλα, υπό συνθήκες που καθορίζονται από διαταγές. Οι αρχές του κράτους στο οποίο ανήκουν να λαμβάνουν ευμενώς υπ’ όψη τις αιτήσεις του φιλοξενούντος κράτους πάνω σε αυτό το θέμα».

΄Αρθρο VII : «Σχηματισμοί ή Μονάδες μιας συμμαχικής δύναμης, έχουν το δικαίωμα της φρούρησης στρατοπέδων, εγκαταστάσεων και άλλων χώρων που κατέχουν. Η Στρατιωτική Αστυνομία της συμμαχικής δύναμης, μπορεί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας στο χώρο της. Έξω από το χώρο της, τέτοια μέτρα ασφαλείας θα λαμβάνονται μόνο σε συνεργασία με τις αρχές του φιλοξενούντος κράτους».

Άρθρο ΙΧ : «Απαιτήσεις, εργατών πολιτών από τη συμμαχική δύναμη θα ικανοποιούνται όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία του φιλοξενούντος κράτους. Οι εργάτες που χρησιμοποιούνται από τη συμμαχική δύναμη, κατά ουδένα τρόπο θα θεωρούνται μέλη της δύναμης αυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: