ΑΠΟΨΕΙΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ STOXASTIS1963

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

8η ΣΥΝΕΧΕΙΑ (Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε

Όπως αναφέρθηκε στις  4-3-2017 στην αρχική δημοσίευση (Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε), ακολουθούν οι επόμενες συνέχειες. 
θα υπενθυμίζονται, με κάθε νέα δημοσιοποίηση, οι προηγούμενες.

1. Αρχική.  "Τι πρέπει να γνωρίζουμε".        4-3-2017
2.  1η  συνέχεια  ....................................         5-3-2017
3.  2η  συνέχεια........................ .............         6-3-2017
4.  3η  συνέχεια......................................         7-3-2017
5.  4η  συνέχεια .....................................         8-3-2017
6.  5η  συνέχεια......................................          9-3-2017
7.  6η  συνέχεια......................................        10-3-2017
8.  7η  συνέχεια......................................        11-3-2017
9.  8η  συνέχεια......................................        12-3-2017

Εδώ τελειώνουν οι συνέχειες του "Τι πρέπει να γνωρίζουμε", σχετικά με τις διεθνείς συμφωνίες, που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Να ευχαριστήσω και πάλι τον συμμαθητή μου Υπ/γο Γεώργιο Γκορέζη , για την  ενημερωτική εργασία του και την έγκριση δημοσιεύσεως αυτής.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΩΝ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ) ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ

Ημερομηνία Υπογραφής :
10 Απριλίου 1972 στην Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Μόσχα. ΄Αρχισε να εφαρμόζεται στις 26 Μαρτίου 1975.

Συμβαλλόμενα Μέρη : 
93 κράτη.
Σκοπός :
Απαγορεύει την παραγωγή και τήρηση όλων των τύπων βιολογικών όπλων.
Κυριότερα ΄Αρθρα :
΄Αρθρο 1 : «Κάθε συμβαλλόμενο κράτος αναλαμβάνει ώστε ποτέ και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να μη αναπτύσσει, παράγει, εναποθηκεύει ή κατ’ άλλο τρόπο αποκτάει και διατηρεί :  α. Μικρόβια ή άλλες βιολογικές ουσίες ή τοξικές οποιαδήποτε και αν είναι η προέλευσή τους και η μέθοδος παραγωγής, σε τύπους ή ποσότητες που δεν δικαιολογούνται, για προφύλαξη, προστασία ή άλλους ειρηνικούς σκοπούς.  β. ΄Οπλα, υλικά ή μέσα εκτόξευσης σχεδιασμένα για τη χρήση τους για εχθρικούς σκοπούς ή σε εμπόλεμη σύρραξη».

΄Αρθρο 2 : «Κάθε κράτος – μέρος αυτής της Σύμβασης αναλαμβάνει να καταστρέψει , ή να διοχετεύσει σε ειρηνικούς σκοπούς, όσο το δυνατόν συντομότερα, και όχι αργότερα από 9 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της Σύμβασης ατής, όλες τις τοξικές ουσίες , τα όπλα και μέσα εκτόξευσης που αναφέρονται στο άρθρο 1 της Σύμβασης, τα οποία είναι υπό την κατοχή τους, ή υπό την δικαιοδοσία τους για έλεγχο».

΄Αρθρο 4 : «Κάθε κράτος – μέρος αυτής της Σύμβασης, σύμφωνα και με τις συνταγματικές του διαδικασίες, παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση ανάπτυξης, παραγωγής, εναποθήκευσης ή τήρησης ουσιών τοξικών όπλων, υλικών και μέσων εκτόξευσης που καθορίζονται στο άρθρο 1 της Σύμβασης, εντός του εδάφους που είναι στη δικαιοδοσία του ή υπό τον έλεγχό του».

΄Αρθρο 8 : «Τίποτε σε αυτή τη Σύμβαση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι με οποιοδήποτε τρόπο περιορίζει ή αποσπά από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε κάθε κράτος με το πρωτόκολλο για την απαγόρευση χρήσης στον πόλεμο ασφυξιογόνων, δηλητηριωδών ή άλλων αερίων και βακτηριολογικών μεθόδων πολέμου, όπως υπογράφηκε στη Γενεύη στις 17 Ιουνίου 1925».

Παρατήρηση
Η απαγόρευση χρήσης βιολογικών όπλων, περιλαμβανομένων των τοξικών ουσιών, αναγνωρίζεται παγκόσμια σαν εθιμικός Διεθνής Νόμος, όπως επίσης και για την σε ευρεία κλίμακα συμμετοχή κρατών στη υπογραφή της σχετικής Σύμβασης.


 ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΄Η ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΧΘΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ημερομηνία Υπογραφής :
18 Μαίου 1977 στη Γενεύη. ΄Αρχισε να ισχύει στις 15 Οκτ 1978.

Συμβαλλόμενα Μέρη :
31 κράτη.

Σκοπός :
Αναλαμβάνει να απαγορεύει τη χρήση περιβαλλοντικών ή γεωφυσικών μεταβολών σαν όπλο πολέμου.

Κυριότερα ΄Αρθρα :
΄Αρθρο 1 : «Κάθε κράτος – μέρος στη σύμβαση αυτή αναλαμβάνει να μη εμπλακεί σε στρατιωτική ή κάθε άλλη εχθρική χρήση περιβαλλοντικών μεταβολών που να έχουν ευρεία, μακράς διάρκειας ή σοβαρών συνεπειών αποτελέσματα, σαν μέσα καταστροφής, βλάβης ή τραυματισμών σε βάρος άλλου κράτους. Κάθε κράτος- μέλος σε αυτή τη Σύμβαση, αναλαμβάνει να μη παρέχει βοήθεια, ενθαρρύνει ένα κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνή οργανισμό να εμπλέκεται σε δραστηριότητες αντίθετες με τα προβλεπόμενα στο άρθρο αυτό».

΄Αρθρο 2 : «΄Οπως χρησιμοποιείται στο άρθρο 1, ο όρος «τεχνικές περιβαλλοντικών μεταβολών», αναφέρεται σε κάθε τεχνική για αλλαγές, διαμέσου της χρήσης φυσικών μεθόδων, της δυναμικής, της σύνθεσης ή του σχήματος της Γής ….».

Παρατήρηση
Μερικά κράτη θεωρούν τους όρους της συνθήκης ευρείς και ασαφείς. Για παράδειγμα, η Τουρκία κατά την υπογραφή έκανε την ακόλουθη ερμηνευτική δήλωση : «Σύμφωνα με τη γνώμη της Τουρκικής Κυβέρνησης ο όρος «ευρείας, μακράς διάρκειας, σοβαρά αποτελέσματα», που περιέχεται στη Σύμβαση, πρέπει να διευκρινισθεί ακόμη περισσότερο. Καθώς αυτή η διευκρίνιση δεν δίνεται, η Κυβέρνηση της Τουρκίας είναι υποχρεωμένη να μεταφράζει μόνη της τους πιο πάνω όρους, και επομένως διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο όπως και όταν απαιτείται». 


 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ
(ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
ΤΗΣ 12 ΑΥΓ 1949)

Ημερομηνία Υπογραφής :
12 Δεκεμβρίου 1977 στη Γενεύη. ΄Αρχισε να ισχύει 7 Δεκ 1978.

Συμβαλλόμενα Μέρη :
60 κράτη μέχρι το 1990.

Σκοπός :
Κωδικοποιεί, και σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσει νέα νομολογία, σχετικά με το νόμο της διεθνούς ένοπλης σύρραξης.

Κυριότερα ΄Αρθρα: 
΄Αρθρο 1 : «Το Πρωτόκολλο έχει εφαρμογή σε ένοπλες συρράξεις στις οποίες οι λαοί πολεμούν εναντίον αποικιοκρατών και ξένης κατοχής και εναντίον ρατσιστικών καθεστώτων στην άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης».

΄Αρθρο 35 : «Απαγορεύεται η χρήση μεθόδων ή τρόπων πολέμου που αποσκοπούν, ή αναμένεται να προκαλέσουν ευρεία, μακράς διάρκειας και σοβαρή ζημιά στο φυσικό περιβάλλον».

΄Αρθρο 51 : «Ο άμαχος πληθυσμός, όπως και τα άτομα αυτά καθεαυτά, απαγορεύεται να αποτελούν τον σκοπό της επίθεσης. Αδιάκριτοι επιθέσεις απαγορεύονται. Επιθέσεις εναντίον του αμάχου πληθυσμού ή εναντίον ατόμων, σαν μέθοδος αντιποίνων, απαγορεύονται».

΄Αρθρο 54 : «Απαγορεύεται η επίθεση, καταστροφή ή αχρήστευση αντικειμένων, πραγμάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού».

΄Αρθρο 56 : «΄Εργα και εγκαταστάσεις που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, όπως φράγματα, ηλεκτρικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας, κ.λ.π., δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα επίθεσης. Η προστασία τους σταματάει αν χρησιμοποιείται σε άμεση υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Παρατήρηση
Η μεγίστη πλειοψηφία των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Πρωτόκολλο αυτό. Πολλά από τα άρθρα του βέβαια απλώς επαναδιατυπώνουν αναγνωρισμένο εθιμικό διεθνή Νόμο. ΄Αλλα άρθρα, όπως το άρθρο 1, φαίνεται να επιδοκιμάζει εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες. Υπάρχει επίσης το Πρωτόκολλο Γενεύης του 1977 που αναφέρεται στις τοπικές συρράξεις.


 ΣΥΜΒΑΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΤΟΥ 1981 ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ

Ημερομηνία Υπογραφής :
10 Απριλίου 1981.

Συμβαλλόμενα Μέρη :
 55 κράτη μέχρι το 1990.
Σκοπός :
Δεδομένης της γενικής αρχής ότι η χρήση των όπλων προκαλεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα, επιδιώκει να περιορίσει την χρήση ορισμένων συμβατικών όπλων, κυρίως εναντίον πολιτών.

Κυριότερες Προβλέψεις :
Πρωτόκολλο Ι : «Απαγορεύεται η χρήση όπλων ο πρωταρχικός σκοπός των οποίων είναι να τραυματίζει με θραύσματα, τα οποία στο ανθρώπινο σώμα δεν μπορούν να ανιχνευθούν με ακτίνες Χ ».
Πρωτόκολλο ΙΙ 
΄Αρθρο 3 : «Απαγορεύεται σ’ όλες τις περιπτώσεις να χρησιμοποιούνται όπλα εναντίον άμαχου πληθυσμού ή εναντίον μεμονωμένων ατόμων. Η αδιάκριτη χρήση όπλων απαγορεύεται».

΄Αρθρο 6 : «Απαγορεύεται σ’ όλες τις περιπτώσεις η χρήση :  α. Κάθε παγίδας στο σχήμα μιας φαινομενικής ακίνδυνης φορητής συσκευής που είναι ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη να περιέχει εκρηκτική ύλη και να εκρήγνυται όταν ενεργοποιείται.  β. Κάθε παγίδας, που είναι σχεδιασμένη να προκαλεί τραυματισμό ή πόνο».
Πρωτόκολλο ΙΙΙ  Φλογοβόλα όπλα.
΄Αρθρο 2 : «Απαγορεύεται η χρήση φλογοβόλων όπλων και εμπρηστικών εναντίον άμαχου πληθυσμού, και μεμονωμένων ατόμων, ή εναντίον στρατιωτικών στόχων που βρίσκονται κοντά σε συγκεντρώσεις πληθυσμών».

Παρατήρηση
Στο μεγαλύτερο μέρος, η Σύμβαση αυτή επαναδιατυπώνει γενικές αρχές εθιμικού Διεθνούς Νόμου.

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Α΄ : ΣΥΜΦΩΝΑ  ΝΑΤΟ
ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ (ΝΑΤΟ) 2
ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙ Α ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (SOFA) 4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΩΝ 5
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ (ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΤΑΒΑΣ) 6
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΌ ΔΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 8

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Β΄ : ΔΙΕΘΝΕΙΣ  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (ΟΗΕ) 10
TO BAΛKANΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ. 12
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ 13
ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ (ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ) 15
ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ (ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ) 17
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΖΥΡΙΧΗΣ 22
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 24
ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΠΛΟΙΑΣ (ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ 
ΣΙΚΑΓΟ) 26
ΣΥΝΘΗΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΄ΕΝΩΣΗ) 28ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1914 ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΤΕΣ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, 30 ΜΑΙΟΥ 1913 30
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1914 30
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1914 30
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1914 31
ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 32
ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΣΙΝΚΙ) 34

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ : Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ:  
ΣΥΜΒΑΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ 35
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 40
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 42
ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ 44
ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΝΑΤΟ 46
ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΗ ΜΕΛΗ ΝΑΤΟ 47
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΡΑΤΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ 48
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ - ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ 47
ΑΒΛΑΒΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗ 51
ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΤΕΝΩΝ 52
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΠΟ  ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ 54

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Δ΄ : ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ  
ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ  ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΕΝΑ 56
ΣΤΕΝΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ 58
ΕΘΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 60
ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 61
ΤΟ STATUS ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ 62
ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 64

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ : ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΞΗΡΑΣ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΑΓΗΣ 1907) 65
ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΞΗΡΑΣ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΑΓΗΣ 1907) 67
ΣΤΡΩΣΗ ΝΑΡΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΑΓΗΣ 1907) 69
ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΕΝΕΥΗΣ 1925) 71
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ (ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ 12 ΑΥΓ. 1949) 73
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ 12 ΑΥΓ 1949) 75
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ (ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ 12 ΑΥΓ 1949) 77
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ 79
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΩΝ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ) ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ 81
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΄Η ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΧΘΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 83
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΤΗΣ 12 ΑΥΓ 1949) 85
ΣΥΜΒΑΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΤΟΥ 1981 ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ 87

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.  " Διεθνές Δίκαιο ", Ευσταθιάδης Κωνσταντίνος, Αθήνα 1971

2.  " Θεωρία και Κείμενα Διεθνούς Δικαίου ", Σκαλτσάς Κων., Εκδόσεις ΓΕΣ 1985

3. " Διεθνείς Πολιτικές και Στρατ. Συνθήκες ", Χαρ. Γ. Νικολάου, Αθήνα 1996

4.  Κείμενα Διεθνών Πολιτικών και Στρατ. Συνθηκών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: